Afrijden in Alkmaar

Knikkende knieën, trillende handen en een droge mond… Weken heb je er naar uitgekeken en dan is het eindelijk zover: afrijden. Rijles na rijles in Alkmaar en omgeving heb je erop zitten en je bent goed voorbereid op wat er komen gaat. Maar wat moet je tegenwoordig eigenlijk allemaal doen bij het afrijden? En waar moet je op letten?

• Je moet zelfstandig een route rijden
• Je moet zelfstandig twee bijzondere manouvres uitvoeren
• Je gaat een verkeerssituatie evalueren
• Je houdt jezelf een spiegel voor
• Je doet aan milieubewust autorijden

Tijdens je rijles bereidt je je voor op deze examenonderdelen. Je leert bijvoorbeeld om te rijden met een navigatiesysteem, zodat je zelf tijdens het afrijden een route kunt rijden. Of je leert een aantal routes uit je hoofd, dan kan de examinator je vragen om deze te rijden. Ook de manouvres behandel je in je rijlessen, maar als je al een tussentijdse toets hebt gedaan is dit niet meer van toepassing.

Als jij in een bijzondere of gevaarlijke situatie terecht komt bij het afrijden kan de examinator dit met je gaan bespreken. De auto wordt aan de kant gezet en jullie evalueren samen de situatie, want heb jij dit wel goed aangepakt? het is bovendien belangrijk dat je milieubewust bezig bent in de auto. Dat betekent: op tijd schakelen en goed inschatten zodat je niet hard op de rem hoeft te trappen.

Wil je meer weten over afrijden? Vraag het aan een instructeur van 0900 Rijschool uit Alkmaar. Wij helpen je op weg!